Blogg

Ardor är passionerade när det gäller utveckling som skapar hållbara resultat helt enkelt!

Synthetic Happiness

Dan Gilbert, författare till Stumbling on Happiness, lär oss att syntetisk lycka är lika verklig och varaktig som verklig lycka. Dan lär oss också att vår längtan och oro är överdrivna eftersom vi har kapacitet att skapa lycka inom oss själva i stället bero på upplevelser. Här är en sammanfattning av de viktigaste sakerna från detta Ted talk.

Den  prefrontala barken, är den främre delen av hjärnans pannlob är vår erfarenhetssimulator. Under de senaste 2 miljoner åren har våra hjärna växt nästan 3 gånger. När hjärnan växte, vi fick en ny struktur som kallas den prefrontala barken. Den prefrontala barken fungerar som en upplevelsesimulator. Ingen av våra förfäder och ingen annat djur kan simulera upplever på samma sätt som vi kan.

Problemet är att upplevelsesimulatorn påverkas av felaktiga slutsatser och begränsande uppfattningar och därför har våran simulator en tendens att fungera dåligt. Om vi föreställer ett scenario som dramatiskt skiljer sig från ett annat scenario i termer av resultat. Till exempel är skillnaderna mellan att vinna eller förlora ett val, vinna eller förlora en romantisk partner, få eller inte få en befordran har ofta betydligt mindre effekt, lägre intensitet och går över på mycket mindre tid än vad våran simulator har fått oss tro. Skillnaderna mellan att vinna eller förlora och att få eller inte få  har betydligt mindre betydelse eftersom lycka kan syntetiseras.

Vad är syntetisk lycka tänker du. Syntetisk lycka är vad vi gör när vi inte får vad vi vill ha och  naturlig lycka är vad vi får när vi får vad vi vill ha. Det häftiga är att  syntetisk lycka är lika verklig och varaktig som den typ av lycka som du får när du får exakt vad du strävar efter. Syntetisk lycka fungerar som vårt psykologiska immunförsvar. Det fungerar för att hålla oss lyckliga. Det är ett system av kognitiva processer, till stor del icke-medvetna kognitiva processer, som hjälper dem att ändra vår syn på världen så att vi kan må bättre i den verklighet som vi befinner oss i. Det fungerar bäst när vi är helt fast, när vi är fångade . Detta är skillnaden mellan dating och förbindelse. I dating, ser du att få vad du vill, i äktenskap, du hittar ett sätt att acceptera vad  du har.

Experiment visar att vi inte kan förutsäga vår lycka men också att vi ofta överskattar våra  framtida njutningar eller  smärtor. Till exempel överskattar vi att vinna på lotteri kommer att öka vår lycka och vi överskattar att förlora användningen av våra ben kommer att förstöra det.  Dan Gillbert hänvisar till experiment som visar att möjligheten till val kan ha negativt påverka vår lycka. När vi har val vi kan vi oroa oss för förlorad möjligheter. När vi inte har val vi kommer att gilla vad vi har, mer än vad vi ursprungligen förutspått. Man kan säga att frihet till val är den vän av naturliga lycka. dvs när du får vad du vill ha. Friheten att välja är fiende till syntetiska lycka, dvs när  du inte får vad du vill.

Eftersom du själv är ansvarig för dina tolkningar av omvärlden så kan du alltid välja lycka oavsett om den är naturlig eller syntetisk. Det viktiga är att se till att om  du gör ett val se till att inte  titta  tillbaka på vad kunde ha varit, dvs öppna inte pandorasbox till tvivel. Om du inte har ett val är det enklare för då är det bara att välja att tolka det som något positivt.

Nyckeln till ett lyckligare liv är alltså att välja lycka. Vår längtan och oro är alltså i många fall överdrivna eftersom vi kan kan antingen få naturlig lycka eller så kan vi tillverka vår egen lycka inifrån.

Lycka till!

 

Leave a Reply